Your browser does not support JavaScript!


Kako pripraviti kombi na zimo?

Zima je lahko pravi izziv tako za ljudi kot za dostavna vozila. Mrzle temperature, s soljo posute ceste in vedno prisoten sneg resnično vplivajo na življenjsko dobo naših vozil. Stari rek "bolje preprečiti kot zdraviti" odlično odraža dejstvo, da moramo svoja dostavna vozila pripraviti na zimske tegobe. Nekaj preprostih ukrepov nam lahko prihrani nepotreben stres. Kako lahko pripravim svoj kombi na zimo? Katere dele za dostavna vozila je treba kupiti vnaprej? Preberite članek.

Poskrbite za zavorni sistem

Zavorna pot vozila se na poledenelem in zasneženem cestišču močno podaljša. Na zavorno pot vplivajo dejavniki, kot so
- stanje pnevmatik,
- kakovost in čistoča zavor,
- ustrezno odzivanje in vidljivost,
- vrsta cestne površine, po kateri vozite.

Zato moramo stanje svojega zavornega sistema preveriti, še preden nastopi prvi mraz. Ne odlašajte z zamenjavo starih sestavnih delov, saj ti resnično vplivajo na vašo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Zavorne ploščice Ford Transit boste našli v naši spletni trgovini. Za stranke smo pripravili tudi posebne komplete originalnih zavornih kolutov in oblog, prilagojene za določene različice dostavnih vozil.

Naročite zimsko tekočino za pranje vetrobranskega stekla

Najlažji in najcenejši način za pripravo vašega dostavnega vozila na zimo je nakup in zamenjava zimske tekočine za pranje vetrobranskega stekla. Zasnovana je za delovanje pri nizkih temperaturah, tako da ne zamrzne. Zimska tekočina za pranje vetrobranskega stekla je uporabna za izboljšanje vidljivosti, pomaga pa tudi pri odmrzovanju zamrznjenega vetrobranskega stekla. Vredno je kupiti dodatno stekleničko in jo imeti s seboj v prtljažniku, da preprečite vožnjo z umazanim vetrobranskim steklom.
Ford Transit Sneg

Izboljšanje vidljivosti - brisalci vetrobranskega stekla in osvetlitev

Ena od značilnosti zime je, da se relativno zgodaj stemni in nastopi tema. Z odtajanjem se pojavi tudi blato, pomešano s soljo, ki lahko na naših vetrobranskih steklih pusti lise. Zato je pomembno, da poskrbite za dobro stanje brisalcev vetrobranskega stekla. Izrabljene metlice brisalcev za ford transit ne odvajajo učinkovito vode in puščajo lise, kar zmanjšuje vidljivost in udobje vožnje. Poleg tega je menjava metlic brisalcev enostavno opravilo, ki ga lahko opravi tudi začetnik.
Vendar pa je najpomembnejši dejavnik vidljivosti na cesti osvetlitev. Za učinkovite in dobro nastavljene luči v vozilu je odgovoren vsak voznik. Če je žarnica pregorela ali je svetilka poškodovana, vam priporočamo, da te sestavne dele takoj zamenjate. Razpokan žaromet za Ford Transit lahko dodatno poškodujejo nizke temperature ali cestna sol. Takšne okvare ne smemo podcenjevati, saj nas lahko pomanjkanje delujočega žarometa poškoduje nenadoma, tudi med vožnjo. Po pregledu luči na vozilu je priporočljivo obiskati servisno delavnico, kjer jih bodo nastavili.

Težave z zagonom avtobusa

Pozimi je najpogostejša situacija, ko se kombi ne zažene. To lahko povzroči več dejavnikov, najpogostejši pa so šibek akumulator, umazan gorivni filter ford transit, zamrznjene cevi za gorivo, pregorele vžigalne sveče in okvarjen alternator. Med delujočim motorjem velja preveriti raven napolnjenosti akumulatorja in napetost na sponkah. Tako se boste izognili morebitnim neprijetnim presenečenjem.

Hladilna tekočina, ki ustreza letnemu času

Hladilna tekočina v našem kombiju mora biti prilagojena zunanji temperaturi. Neustrezna hladilna tekočina za ford transit lahko povzroči celo mehanske poškodbe v bloku motorja. Zato priporočamo uporabo originalnih Fordovih delovnih tekočin, ki so prilagojene različnim vremenskim razmeram. Na trgu so na voljo tudi testi za preverjanje točke zamrzovanja hladilne tekočine. Nepravilen hladilni sistem lahko povzroči puščanje in resne poškodbe vašega dostavnega vozila zaradi pregrevanja motorja.
Ford Transit Zima

Ne pozabite zamenjati zimskih pnevmatik

Ko se povprečna dnevna temperatura spusti pod 7 °C, je priporočljivo zamenjati letne pnevmatike z zimskimi. Z menjavo pnevmatik ne čakajte na sneg ali zadnji trenutek, saj so takrat servisi prenatrpani. Menjava pnevmatik je tudi idealna priložnost za nastavitev koles ter preverjanje stanja kolesnih čepov in kolesnih matic. Kolesne matice Ford Transit so tako poceni, da se splača kupiti nekaj dodatnih. Prav zaradi kolesnih matic so kolesa našega vozila pravilno pritrjena na pesto.

Priprava kombija na zimo - povzetek

V tem članku smo vključili najpomembnejše nasvete, kako pripraviti svoj kombi na zimo. Priporočamo, da preprečite poškodbe, ki bi lahko vaše vozilo onesposobili za več tednov. Kot praktični nasvet se velja oborožiti tudi z mazivom, razmrzovalnikom za ključavnice in posebnim pripravkom za tesnila. Zamrznjena ključavnica na kombiju, ki nima centralnega zaklepanja, je lahko prava težava. Tudi okvare so izpostavljene mrazu, zato jih je treba namazati z ustreznim pripravkom. Naj vas zima ne preseneti in ne pozabite, da lahko dele, ki jih potrebujete za svoj Ford Transit in druga dostavna vozila, najdete v naši spletni trgovini.

Ali veste, da ...?

Naši drugi članki na našem blogu