Your browser does not support JavaScript!


TOP5 nenavadnih dostavnih vozil Ford Transit

Dobrodošli na našem nenavadnem pregledu najbolj nenavadnih Fordov Transit na svetu. Letos mineva 59 let, odkar je iz proizvodne tovarne zapeljal prvi Ford Transit MK1. Od takrat je ta kultni dostavnik prehodil zelo dolgo pot. Spreminjale so se različice motorjev in razpoložljiva oprema vozila. Večkrat se je spremenila tudi zasnova celotnega kombija, na trgu pa so se pojavili tudi manjši podrazličice Transita - Custom, Connect in Courier. Nespremenjena pa je ostala velika domišljija lastnikov dostavnih vozil, katere rezultat so nenavadne oblike, ki so naslovni liki tega članka. Brez podaljškov, samo pripnite se in začnite z našim člankom!

1. Ford Transit DriftBus

Našo lestvico začenjamo z dostavnim kombijem, ki nam je najbolj pri srcu. To je Ford Transit DriftBus z zmogljivim motorjem V8 iz BMW M5. Moč motorja je norih 440 KM, kar v kombinaciji s 6-stopenjskim menjalnikom ZF (od BMW), vzmetenjem Bilstein in zavorami Wilwood ustvari pravo eksplozivno mešanico. Naše podjetje je aktivno sodelovalo pri izdelavi tega vozila in poznejših testih pesta, o katerih si lahko več preberete tukaj: TRATEO testi. Ford Transit, ustvarjen za driftanje, je bil uporabljen na številnih avtomobilističnih prireditvah, kjer so avtomobilski navdušenci lahko občudovali to edinstveno konstrukcijo!
Transit Drift Bus  Transit V8 BMW M5

2. Ford Transit Hovervan

Za priljubljeno oddajo Top Gear je bil izdelan še en avtomobil. Predpostavka je bila preprosta: ustvariti vozilo, ki bi lahko plulo po vodi med poplavami. Prva zasnova se je izkazala za neuspešno. Vendar protagonisti televizijske oddaje niso popustili in ustvarili drugo zasnovo, ki jo je poganjal motor z močjo 600 KM. Vozilo se je lahko obdržalo na vodi, vendar je bilo zelo težko nadzorovati njegovo "stezo". Vsem navdušencem nad vozilom Ford Transit priporočamo, da si ogledajo to epizodo. In ne pozabite, da lahko dele za Ford Transit kupite tudi v naši spletni trgovini.
Transit Hovervan  Ford Transit Hovervan height=

3. Ford Transit XXL

To prilagojeno različico Transita MK7 so zasnovali in izdelali v angleškem oblikovalskem centru. Vozilo je bilo prilagojeno za udoben prevoz 7 potnikov (in 1 voznika). Najzanimivejše pri tem so seveda mere. Ford Transit XXL je dolg 740 cm, njegova medosna razdalja pa znaša 590 cm. Vozilo ima osnovni motor - 2,2-litrski turbodizelski motor. Kaj menite o tako nenavadnem dizajnu? Če vas zanima, kako se model XXL razlikuje od standardne različice, si obvezno oglejte stran z merami ford transit mk7.
Transit XXL height=   Ford Transit XXL height=

4. Vlak Ford Transit

V članku smo že predstavili Ford Transit za bočno vožnjo ali vsaj plavajoči hovervan. Zdaj pa je čas, da si ogledamo nenavadne zasnove iz Romunije, in sicer kombije, predelane v vlake. Prvotno je bila to ozka nišna železniška proga, ki se je uporabljala za prevoz lesa. Danes je predvsem turistična znamenitost, saj omogoča dostop do težko dostopnega gorovja romunskih Karpatov.
Ford Transit Romania  Ford Transit Train

5. Šestkolesni Ford Transit

Na enem od priljubljenih dražbenih portalov smo pred kratkim naleteli na nenavadno prodajno ponudbo. Oglas je prihajal iz Velike Britanije, kjer se je Fordov navdušenec odločil izdelati šestkolesno pogonsko različico kombija. Vozilo je opravilo potrebne tehnične teste v Združenem kraljestvu in bilo odobreno. Vendar to ni edini Transit s šestkolesnim pogonom na svetu. Spodaj najdete tudi sliko avtodoma, ki prav tako vozi na 6 kolesih!

Ford Transit 6 kół   6-kołowy Transit
Kaj menite o prikazanih modelih? To je še en dokaz, da Ford Transit ostaja eden najbolj kultnih dostavnih vozil na svetu. Noben drug kombi ni bil na voljo v tako različnih nenavadnih različicah. Najboljši dokaz za to je dejstvo, da v članku nismo niti omenili dizajna Ford Transit SuperVan, ki je pred kratkim dosegel svojo četrto generacijo!

Ali veste, da ...?

Naši drugi članki na našem blogu