Your browser does not support JavaScript!


Ford Transit se ne zažene - zakaj in kaj storiti?

Ford Transit je eden najbolj priljubljenih dostavnih vozil na trgu. Široko uporabljen tako v majhnih kot v velikih podjetjih, uživa zasluženi ugled zaradi svoje zanesljivosti in vsestranskosti. Vendar nič ni popolnoma zanesljivo. Tudi Ford Transit ima svoje težave, kot so težave pri zagonu. Kot trgovina z deli za Ford Transit se pogosto srečujemo z vprašanjem: Zakaj moj Ford Transit ne vžge?. V tem članku bom poskusil pojasniti najpogostejše vzroke in predlagati rešitve za ta problem.

Težave z baterijo

Eden najpogostejših razlogov, zakaj Ford Transit ne vžge, je težava z baterijo. Izpraznjena baterija je lahko posledica tega, da so luči ali druge električne naprave dalj časa vklopljene. Drug razlog je lahko naravna obraba baterije, ki sčasoma izgubi sposobnost zadrževanja napolnjenosti.
Kako prepoznati, ali je baterija prazna?
- Šibke luči na armaturni plošči,
- Ni odziva zaganjalnika ob obračanju ključa,
- Ni zvoka "klik" zaganjalnika,
- Električne naprave, kot so radio ali luči, ne delujejo.
Če sumite na težavo z baterijo, poskusite napolniti baterijo z polnilnikom ali uporabite zagonske kable. Če to ne pomaga, bo morda treba zamenjati baterijo z novo.

Težave z zaganjalnikom

Drug pogost razlog, zakaj Ford Transit ne vžge, je okvarjen zaganjalnik. Zaganjalnik je ključni del vžigalnega sistema, ki zažene motor. Če zaganjalnik ne deluje pravilno, ne more zavrteti motorja, kar preprečuje zagon vozila.
Simptomi okvarjenega zaganjalnika:
- Ni odziva ob obračanju ključa,
- Trkanje iz območja motorja,
- Šibko vrtenje zaganjalnika Ford Transit.
Če se pojavijo ti simptomi, bo morda treba zaganjalnik popraviti ali zamenjati. Redno vzdrževanje in pregled tega dela lahko preprečita nepričakovane težave pri zagonu.

Težave z električno napeljavo

Drug razlog, zakaj Ford Transit ne vžge, so lahko težave z električno napeljavo. Korodirani kabli ali poškodovane žice lahko povzročijo prekinitev električnega toka do ključnih komponent, kot so zaganjalnik ali baterija.
Simptomi težav z električno napeljavo:
- Električne naprave ne delujejo,
- Občasne težave pri zagonu,
- Vidne poškodbe žic ali izolacije.
Če sumite na težave z električno napeljavo, je priporočljivo, da se posvetujete z izkušenim avtomobilskim električarjem, ki lahko opravi temeljito diagnostiko in popravi poškodovane dele.


Okvarjen imobilizator

Eden bolj zapletenih problemov, ki lahko preprečijo Ford Transit, da vžge, je okvarjen imobilizator. Imobilizator je varnostni sistem, ki preprečuje nepooblaščenim osebam zagon motorja. Če ta sistem odpove, lahko prepreči tudi lastniku, da zažene vozilo. V tem primeru lahko pomaga popolnoma nov vžigalni kontakt za Ford Transit.
Simptomi okvarjenega imobilizatorja:
- Utripajoča lučka imobilizatorja na armaturni plošči,
- Ni odziva motorja ob obračanju ključa,
- Napake, povezane z imobilizatorjem na diagnostičnem računalniku.
Če sumite na težave z imobilizatorjem, se obrnite na pooblaščeni servis Ford, ki ima ustrezna orodja za diagnostiko in popravilo tega sistema.

Težave s sistemom za gorivo

Drug pogost problem, ki preprečuje Ford Transit, da vžge, so težave s sistemom za gorivo. Delujoč sistem za gorivo je ključnega pomena za pravilno delovanje motorja, in kakršne koli težave na tem področju lahko povzročijo težave pri zagonu vozila. Pogosta težava v sistemu za gorivo je zrak v sistemu. Zrak v sistemu za gorivo lahko prepreči pravilno pretakanje goriva v motor, kar povzroči težave pri zagonu.
Simptomi zraka v sistemu za gorivo:
- Težave pri zagonu motorja,
- Neenakomerno delovanje motorja,
- Ugašanje motorja po zagonu.
Za odstranitev zraka iz sistema za gorivo poskusite ročno odzračiti s pomočjo gorivne črpalke. V bolj zapletenih primerih bo morda potrebna obisk v avtoservisu.

Okvarjeni injektorji

Drug razlog, zakaj Ford Transit ne vžge, so lahko okvarjeni injektorji goriva. Injektorji dovajajo gorivo v valje motorja v pravilnih količinah in pri pravilnem tlaku. Okvarjeni injektorji lahko povzročijo neenakomerno zgorevanje goriva, kar otežuje zagon motorja.
Simptomi okvarjenih injektorjev:
- Težave pri zagonu motorja,
- Neenakomerno delovanje motorja,
- Izguba moči motorja,
- Povečana poraba goriva.
Če sumite na težave z injektorji, bo morda potrebna njihova zamenjava ali obnova. Diagnostiko in popravilo injektorjev je najbolje zaupati strokovnjakom, ki imajo ustrezna orodja in znanje. Lahko kupite originalne injektorje 2.0 EcoBlue v naši spletni trgovini.

Okvarjena gorivna črpalka

Gorivna črpalka je še en ključni del sistema za gorivo, ki lahko prepreči Ford Transit, da vžge. Ta črpalka dovaja gorivo do injektorjev pri pravilnem tlaku. Okvarjena gorivna črpalka lahko povzroči težave pri zagonu.
Simptomi okvarjene gorivne črpalke:
- Težave pri zagonu motorja,
- Izguba moči motorja,
- Neenakomerno delovanje motorja,
- Puščanje goriva iz črpalke.
Popravilo ali zamenjava gorivne črpalke zahteva specializirano znanje in orodja, zato se v primeru suma na poškodbo črpalke obrnite na profesionalni servis.

Mehanske težave - preskok zobatega jermena

Eden bolj resnih problemov, ki lahko preprečijo Ford Transit, da vžge, je preskok zobatega jermena. Zobati jermen sinhronizira gibanje ročične gredi in odmičnih gredi, in če preskoči, lahko povzroči nepravilno nastavitev ventilov, kar vodi do težav pri zagonu.
Simptomi preskoka zobatega jermena:
- Težave pri zagonu motorja,
- Hrup iz območja zobatega jermena,
- Izguba moči motorja,
- Neenakomerno delovanje motorja.
Popravilo preskoka zobatega jermena je zapleten in dolgotrajen proces, ki zahteva natančne nastavitve. Če sumite na ta problem, poiščite pomoč izkušenega mehanika. Ta težava se lahko pojavi tudi pri novih motorjih, opremljenih z mokrim zobatim jermenom. Stroški popravila se lahko znatno povečajo, zato je smiselno redno menjati zobati jermen v vašem dostavnem vozilu. Za več informacij obiščite: Interval menjave zobatega jermena pri Ford Transitu

Diagnostika težav pri zagonu Ford Transita

Diagnostika vzrokov, zakaj Ford Transit ne vžge, zahteva temeljito analizo in ustrezna orodja. V mnogih primerih je potrebna uporaba diagnostičnega računalnika, ki omogoča branje kod napak in natančno določanje vira problema.

Povezava z diagnostičnim računalnikom

Prvi korak pri diagnostiki težav pri zagonu je povezava vozila z diagnostičnim računalnikom. Sodobna vozila, kot je Ford Transit, so opremljena z naprednimi elektronskimi sistemi, ki beležijo kakršne koli nepravilnosti v delovanju motorja in drugih sistemov.
Kaj je mogoče diagnosticirati z diagnostičnim računalnikom?
- Kode napak, povezane s sistemom za gorivo,
- Kode napak, povezane z električnim sistemom,
- Težave s senzorji in elektroniko.

Kaj storiti, če Ford Transit ne vžge?

1. Preverite stanje baterije - preverite napetost baterije, stanje terminalov in kablov.
2. Preverite sistem za gorivo - preverite raven goriva, odzračite sistem.
3. Preverite varovalke in releje - ne pozabite preveriti tudi kablov.
4. Kupite potrebne deli za vaš kombi na naši spletni strani.

FAQ: Ford Transit ne vžge

Zakaj moj Ford Transit ne vžge, čeprav je baterija napolnjena?
Če je baterija napolnjena, je lahko težava v zaganjalniku, električnem sistemu ali sistemu za gorivo. Preverite delovanje zaganjalnika in poiščite morebitne puščanja v sistemu za gorivo.
Kaj storiti, če Ford Transit ne vžge pri nizkih temperaturah?
Težave pri zagonu pri nizkih temperaturah lahko povzročijo okvarjene žarilne svečke. Preverite njihovo stanje in jih po potrebi zamenjajte. Prav tako se prepričajte, da uporabljate ustrezno mešanico goriva in dodatke za preprečevanje zmrzovanja goriva.
Kateri so simptomi okvarjenega imobilizatorja?
Simptomi okvarjenega imobilizatorja vključujejo utripajočo lučko imobilizatorja na armaturni plošči, nobenega odziva motorja ob obračanju ključa in napake, povezane z imobilizatorjem na diagnostičnem računalniku. V tem primeru se obrnite na pooblaščen servis Ford.

Ali veste, da ...?

Naši drugi članki na našem blogu